RBS grilování

Grily Campingaz s RBS (Radiant Burner System) systémem vděčí za své pojmenování ojedinělé technologii - umístění dvou keramických hořáků po bocích grilovací vany.Už žádný nepříjemný kouř ani šlehající plameny Vám nebudou komplikovat přípravu pokrmů. Patentovaný systém RBS umožňuje dosažení vydatné a rovnoměrné teploty po celé ploše grilovacího roštu, ale zároveň vylučuje vzplanutí odkapávajících tuků a šťáv.

V dnešní době jsou na trhu grily s RBS technologií s použitím keramických briket nebo nová řada C-LINE, kde není třeba lávových kamenů ani keramických briket.

V případě grilů s RBS technologií s použitím keramických briket, odkapávající tuk pohlcují právě tyto brikety. U C-line řady odkapává přebytečný tuk do výsuvného lapače tuků, umístěného pod vanou grilu, přes zvlněný rozptylovač tepla.

Nabídka RBS grilů Campingaz >

Výhody grilu s RBS technologií:

  • keramické hořáky jsou umístěny po bocích grilovací vany, čímž nedochází ke vzplanutí odkapávajících tuků a šťáv
  • pohodlná a jednoduchá obsluha, lehce a snadno se uvádí do provozu
  • rychlé grilování - lze grilovat při otevřeném víku i péci při uzavřeném, hořáky jsou regulovatelné a umožňují grilování při vysoké teplotě i pozvolné grilování dle potřeby
  • snadná manipulace pomocí koleček, stabilní konstrukce
  • levný provoz
  • bezpečné grilování - všechny grily Campingaz splňují bezpečnostní parametry a manipulace s nimi se při správném připojení plynové láhve nemusí nikdo obávat
  • u nové řady C-Line není třeba keramických briket ani lávových kamenů

Průřez grilovací vanou grilu s RBS technologií s použitím keramických briket:

obrázek RBS grilování

Nabídka RBS grilů Campingaz >

Co jsou keramické brikety?

Keramické brikety zajistí rovnoměrné rozložení tepla. Brikety umístěné na palivovém roštu grilu jsou zahřívány na vysokou teplotu, výsledkem je žár, který sálá na grilovaný pokrm umístěný na horním grilovacím roštu. Efekt je stejný jako u grilů na dřevěné uhlí, kde zdrojem žáru je rozžhavené dřevěné uhlí. Keramické brikety mají schopnost pohltit velké množství tuku, který odkapává při grilování z grilády, a tak zabraňuje nežádoucímu hoření a vzniku škodlivin, v případě použití grilu s RBS technologií nedochází ke vzplanutí odkapávajících tuků a šťáv, neboť hořáky grilu jsou umístěny po straně. Brikety lze použít opakovaně, jsou zaměnitelné s lávovými kameny.

Rady, jak správně grilovat na grilu s použitím keramických briket

  • keramické brikety před grilováním rovnoměrně umístěte na spodní palivový rošt
  • zapalte hořáky (pomocí piezozapalování při otevřeném víku), brikety nahřejte na maximální výkon pod dobu cca 10-15 minut (doba je závislá na okolní teplotě, v chladném počasí je nutné zahřívat déle)
  • před grilováním potřete grilovací rošt slabě olejem (zabráníte přichycení masa...)
  • základní podmínkou správného grilování je rychlé a prudké opečení povrchu jídla, aby se vytvořila chutná
  • kůrčička uzavírající ve svém středu voňavé šťávy
  • v průběhu grilování používejte k obracení kleště, případně obracečky (při propichování masa vidličkou uniká šťáva)
  • je-li surovina na grilování předem marinována, grilovací čas bude kratší a výsledek lepší
  • po ukončení grilování nechte brikety vychladnout otočte a gril opět žárem dojde k vypálení a vyčištění lávových kamenů od případných zbytků jídla (doporučený postup)

Nabídka RBS grilů Campingaz >

Průřez grilovací vanou grilu s RBS technologií bez použití keramických briket:

obrázek RBS grilování
obrázek RBS grilování

Nabídka RBS grilů Campingaz >

Grily a Grilování