Grilování na lávě

Výhody lávového grilu:

  • pohodlná a jednoduchá obsluha, lehce a snadno se uvádí do provozu - rychlé zahřátí lávových kamenů
  • rychlé grilování - lze grilovat při otevřeném víku i péci při uzavřeném, hořáky jsou regulovatelné a umožňují grilování při vysoké teplotě i pozvolné grilování dle potřeby
  • snadná manipulace pomocí koleček, stabilní konstrukce
  • kameny stačí vypálit žárem - mají samočisticí schopnost
  • kameny se používají opakovaně
  • levný provoz
  • bezpečné grilování - všechny grily Campingaz splňují bezpečnostní parametry a manipulace s nimi se při správném připojení plynové láhve nemusí nikdo obávat
  • pořizovací cena od 2500 Kč

Nabídka lávových grilů Campingaz >

Průřez grilovací vanou lávového grilu

obrázek Grilování na lávě

Co jsou lávové kameny?

Lávový kámen je přírodní materiál pocházející z dnes již vyhaslých sopek, který velice rychle absorbuje teplo. Kameny umístěné v grilu na spodním palivovém roštu nad plynovým hořákem jsou zahřívány na vysokou teplotu; výsledkem je žár, který vyzařuje na griládu (tj. např. grilované maso) umístěnou na horním grilovacím roštu. Efekt je stejný jako u grilů na dřevěné uhlí, kde zdrojem žáru je rozžhavené dřevěné uhlí. Lávové kameny slouží také jako rozptylovač tepla. Porézní povrch lávových kamenů na rozdíl od dřevěného uhlí vstřebává velké množství tuku, který odkapává při grilování z grilády, a tak zabraňuje nežádoucímu hoření a vzniku škodlivin. Kameny neshoří, používají se opakovaně, jsou zaměnitelné s keramickými briketami.

Nabídka lávových grilů Campingaz >

Rady, jak správně grilovat na lávě

  • lávové kameny před grilováním rovnoměrně umístěte na spodní rošt
  • zapalte hořáky (pomocí piezozapalování při otevřeném víku), lávové kameny nahřejte na maximální výkon po dobu cca 10-15 minut (doba je závislá na okolní teplotě, v chladném počasí je nutné zahřívat déle)
  • před grilováním potřete grilovací rošt slabě olejem (zabráníte přichycení masa...)
  • základní podmínkou správného grilování je rychlé a prudké opečení povrchu jídla, aby se vytvořila chutná kůrčička uzavírající ve svém středu voňavé šťávy
  • v průběhu grilování používejte k obracení kleště, případně obracečky (při propichování masa vidličkou uniká šťáva)
  • doba přípravy pokrmu je 5 - 20 minut podle druhu suroviny, kterou grilujeme
  • je-li surovina na grilování předem marinována, grilovací čas bude kratší a výsledek lepší
  • po ukončení grilování zahřejte lávové kameny opět na maximální výkon (nejlépe při zavřeném víku) po dobu minimálně 5 minut. Žárem dojde k vypálení a vyčištění lávových kamenů od případných zbytků jídla

Nabídka lávových grilů Campingaz >

Grily a Grilování