Recepty na marinády

Marinády na maso

Tyto marinády jsou určeny převážně na kuřecí, vepřová a hovězí masa,můžou být však použity i na maso klokaní. Všechny níže uvedené ingredience smícháme, omyté, nakrájené maso na plátky či menší kousky vložíme do marinády a necháme odležet nejlépe do druhého dne. Do marinády používáme slunečnicový olej či olivový olej, bylinky můžeme použít jak čerstvé, tak i sušené.

Hořčičná marináda

4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce kremžské hořčice, sojová omáčka, 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat), červená paprika, kari, sůl

Jogurtová marináda

250 g bílého jogurtu, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce oleje, 1 lžička červené papriky, čerstvá bazalka (nasekat), sojová omáčka, sůl

Medová marináda

2 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, sojová omáčka, 3 stroužky česneku, cibule (najemno nakrájená), oregáno, bazalka, skořice mletá, sůl

Kari marináda

250g bílého jogurtu, 3 lžičky kari , 3 lžičky červené papriky, 1 lžíce oleje, sůl

Švestková marináda

3 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce dezertního vína (např. sherry), 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku (prolisovat), 1/2 chilli papričky, sojová omáčka, zázvor

Bylinková marináda

4 lžíce oleje, pepř mletý, cibule (najemno nakrájet), 2 lžíce sojové omáčky, 2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá petrželová nať a pažitka (nasekat), sůl

Meruňková marináda

5 lžic meruňkové marmelády, 1 lžíce plnotučné hořčice, sojová omáčka světlá, citrónová šťávy, 1 stroužek česneku (prolisovat), zázvor, pepř bílý, sůl

Česneková marináda s medem

3 lžíce oleje, 5 lžic kečupu, 1 lžíce medu, cibule (najemno nakrájená), 4 stroužky česneku (prolisovat), petrželová nať a bazalka (nasekat), sojová omáčka, pepř, sůl

Marináda na divoko

3 lžíce oleje, 1 lžička plnotučné hořčice , 1 lžíce kečupu,bobkový list a nové koření (namlít), sojová omáčka, červená paprika, pepř mletý, sůl

Exotická marináda

1,5 dl pomerančového džusu, 1dcl bílého vína, 3 stroužky česneku (prolisovat), zázvor, sůl

Pikantní marináda

4 lžíce oleje, citrónová šťáva, čerstvá petrželová nať, bazalka, kopr, oregano (nasekat), 2 chilli papričky (najemno nasekat popř. nastrouhat), 3 stroužky česneku (prolisovat), bílý pepř, můžeme přidat i bílý jogurt

Pepřová marináda

5 Lžic oleje, 4 stroužky česneku (prolisovat), nahrubo namletý barevný pepř, sůl

Marináda z jablíček a česneku

2 velká jablka (oloupat a najemno nastrouhat), 4 stroužky česneku (prolisovat), 2 lžíce oleje

Marinády na ryby

Marinády určené pro ryby sladkovodní i mořské. Do marinád je vhodné používat olivový olej a čerstvé bylinky, které dodají pokrmu nezaměnitelnou chuť a vůni.

Česneková marináda[/B]

3 lžíce oleje, 0,5 dl bílého vína, 3 stroužky česneku (prolisovat), pepř bílý, citrónová šťáva, jedná-li se o mořské ryby můžeme přidat čerstvou bazalku, sůl

Pikantní marináda

3 lžíce oleje, 1 chilli paprička (najemno nakrájené popř. nastrouhané) (může být i sušená),2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá petrželová nať a bazalka (nasekat), sůl

Marináda na divoko

4 lžíce oleje, 4 stroužky česneku (prolisovat), 2 lžičky sladké papriky, drcené koření (bobkový list, nové koření, jalovec), sůl

Koprová marináda

4 lžíce oleje, citrónová šťáva, bílý pepř, čerstvý kopr (nasekat), sůl

Bylinková marináda

4 lžíce oleje, 2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá petrželová nať a bazalka (nasekat), mladá cibulka ( najemno nasekat, popřípadě nastrouhat), bílý pepř, sůl

Pikantní marináda s medem

3 lžíce oleje,citrónová šťáva, 2 lžíce medu,čerstvá petrželová nať (nasekat), 1 chilli paprička (najemno nakrájet popř. na strouhat), bílý pepř, sůl

Marinády na ovoce

Grilovat lze opravdu vše co nám chutná, nasvědčují tomu i níže uvedené recepty.Můžeme grilovat jakékoliv ovoce i bez použití marinád.

Jablka

2 lžíce medu, 3 stroužky česneku (prolisovat), citrónová šťáva, sůl (jablka nakrájíme na kousky a naložíme do marinády cca 2 hodiny), poté napichujeme na špíz střídavě s kousky naloženého kuřecího masa nejlépe do jednoduché marinády z následujících ingrediencí: olej, pepř černý,1 lžíce kečupu, sojová omáčka, sůl

Banány

2 lžíce medu, 0,5 dl whisky

Ananas

2 lžíce medu, 2 stroužky česneku, sůl

Marinády na sýry

Do marinád na sýry můžeme nakládat např. hermelín, balkánský sýr, mozzarelu, eidam 45% aj. Naložený hermelín, jelikož má bílou plíseň na povrchu, která zabrání,aby vytekl, můžeme také grilovat. Ostatní marinované sýry můžeme použít do salátů či na obložené mísy,ale také na maso.

Bylinková marináda

3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat) můžeme přidat čerstvou petrželová nať nebo pažitku, chceme-li docílit,aby marináda byla pikantní přidáme 1/2 chilli papričky (najemno nasekat popř. nastrouhat),sůl

Marináda na divoko

3 lžíce olivového oleje, bobkový list, nové koření, černý pepř (nahrubo namlít),můžeme použít i nemleté koření, sůl

Marináda na zeleninu

Můžeme použít jakoukoliv zeleninu, kterou vypěstujeme (avšak listová zeleniny není příliš vhodná, můžeme ji použít na příklad na závitky, kdy do listů např. kapusty či špenátu zabalíme kousky naloženého masa): rajčata, paprika, cuketa, lilek, cibule, houby, mrkev, celer, brambory (můžou být i předem uvařené ve slupce), hrachové či fazolové lusky, apod. potřeme lehce rozpuštěným máslem a posolíme

3 lžíce oleje (nejlépe olivového), 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka a petrželová nať ( najemno nasekat), cibule ( najemno nakrájet), citrónová šťáva, sůl, zeleninu necháme cca 1 hodinu naloženou v marinádě.

Grily a Grilování